Je mentale gezondheid is cruciaal voor je eigen toekomst én voor die van ons allemaal. Want geestelijke veerkracht is een onmisbare eigenschap om in de huidige maatschappij overeind te blijven.

 

Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je mentaal fit blijft? En waarom is wat er in jouw hoofd gebeurt zo belangrijk voor de planeet? “Mens sana in corpore sano”. De Romeinen wisten het al: de mens moet streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat geestelijke en lichamelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn is geen nieuws. Want pas als je lichamelijk én mentaal in evenwicht bent, voel je je goed en veerkrachtig.

 

Mensen die mentaal fit zijn, lopen minder risico op psychische én lichamelijke klachten en stoornissen. Dat kan best lastig zijn in onze snelle prestatiemaatschappij. Onder mentaal welbevinden valt: onthouden, concentreren, communiceren, vrolijk zijn, jezelf accepteren, omgaan met veranderingen, gevoel van controle. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

 

Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om je mentale gezondheid op peil te houden; ademhalingsoefeningen, goede nachtrust, mindfulness, yoga, boeken lezen, sporten, mentale conditie oefeningen enz. Daarbij zijn wij met z’n allen verantwoordelijk zijn voor onze collectieve geestelijke gezondheid. En niet alleen de GGZ of andere gezondheidsprofessionals. Samen beter voor onze mentale gezondheid zorgen, voor die van onszelf en die van elkaar.

 

Een paar ideeën zijn hierbij: een verplichte ‘mentale gymles’ in het basisonderwijs, het faciliteren van mindfulness tijdens werk- en onderwijstijd, de mentale schijf van 5, een landelijk preventieprogramma. Om de samenleving gezonder te maken, moet mentale gezondheid minstens zo belangrijk worden als lichamelijke gezondheid!