Je voelt je beter in een gezond lichaam. Goed voor je lijf zorgen is daarom een belangrijk onderdeel van je gezond voelen. Maar… wat komt daar allemaal bij kijken? Want met gezond eten en genoeg slapen en bewegen kom je een heel eind. En als we dat allemaal doen, zijn we samen op weg naar een gezonde maatschappij. 

 

Een van de onderdelen is lichaamsfuncties Deze punten vallen daaronder: Goed voor je lichaam zorgen, gezond eten en genoeg slapen en bewegen. Maar… hoe doe je dat?

 

Goede nachtrust - bereik je door een vast slaapritme, hou je biologische klok scherp: dat betekent overdag veel en ’s avonds weinig licht, Ga ontspannen naar bed: je lichaam en geest gaan een rustgevend ‘avondritueel’ met een warme douche, een meditatie of een boek na een tijd herkennen, Niet te laat te eten. Niet doen: koffie, normale thee, alcohol, nicotine, vetten, eiwitten, suikers en geraffineerde koolhydraten, pittig eten en smaakversterkers. Wel doen: kruidenthee of een kop warme melk. Of als je echt iets wilt snacken: bananen, dadels, sojabonen, amandelen, pinda’s. 

 

Gezond eten - Op dit moment zijn meer dan 800 miljoen wereldbewoners ondervoed, terwijl een nog groter deel – ruim twee miljard – juist overvoed is. Ongezond eten veroorzaakt wereldwijd meer sterfgevallen dan tabak, drugs, alcohol en onveilige seks samen. En hoe kunnen we in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond voedsel voorzien op een duurzame manier? Het medische tijdschrift The Lancet heeft het antwoord. Een commissie van internationale deskundigen uit alle hoeken van de wetenschap -gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid- publiceerde een rapport met daarin een gezond en duurzaam dieet. Interessant op eens op te zoeken. 

 

Beweeg je gezond - ‘Zitten is het nieuwe roken’ kopte de kranten een paar jaar terug. Wij Nederlanders zitten gemiddeld zo’n 10 uur per dag. Dat kan minder. Want bewegen heeft niet alleen invloed op onze directe gezondheid, maar is ook van invloed op de snelheid waarin we fysiek en cognitief verouderen. Te weinig bewegen leidt tot een energiecrisis in ons lichaam, waardoor we sneller ziek worden en zelfs eerder kunnen overlijden. Van bewegen voelen we ons niet alleen fysiek beter, het heeft ook een positief effect op ons mentale gestel. Oh: en we gaan er beter van slapen. Is die cirkel ook weer rond.