Dit omvat alle dingen die mensen moeten kunnen doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan voor jezelf kunnen zorgen, omgaan met je tijd en geld, je grenzen kennen én bewaken en hulp vragen wanneer dat nodig is.

 

De vaardigheden die iemand nodig heeft om informatie over gezondheid en leefstijlen zelfstandig op te zoeken, dit te verwerken, te begrijpen en te gebruiken bij het maken van keuzes omtrent de eigen gezondheid. De zogenaamde “gezondheidsvaardigheden’. Beperkte gezondheidsvaardigheden worden gelinkt aan verhoogd zorggebruik en het zelf minder goed kunnen managen van gezondheid en ziekte. Ook hangen beperkte gezondheidsvaardigheden negatief samen met roken, overgewicht, bewegen, diabetes en depressie.

 

In Nederland heeft ruim een derde van alle volwassenen beperkte gezondheidsvaardigheden. En bijna de helft van de Nederlanders heeft moeite met het voeren van regie over de eigen gezondheid en ziekte. Gezien de duidelijke samenhang tussen beperkte gezondheidsvaardigheden en slechtere gezondheid is dat een aanzienlijk probleem voor de samenleving.

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met minder gezondheidsvaardigheden zich minder gezond voelen en meer moeite hebben met ‘Zelfmanagement’, ofwel de regie over hun eigen leven en zorg. En deze zelfredzaamheid is belangrijk, want mensen voelen zich, zelfs als ze ziek zijn, een stuk gezonder als ze geen problemen ervaren in hun dagelijkse functioneren.