Dingen ondernemen die ertoe doen en een rijk en diep leven leiden. De bedoeling van het leven begrijpen. In onze samenleving blijven steeds meer vragen rondom dit thema onbeantwoord. De toename van zingevingsvragen heeft meerdere oorzaken. Het wegvallen van godsdienst is er daar één van. Want als we het niet voor God doen, voor wie dan wel?

 

En de Industriële Revolutie legde ons geen windeieren maar bracht wél een nieuwe zingeving: materialisme. Gaan voor geld, status en bezit. Maar steeds meer mensen worden niet meer zo heel gelukkig van elke dag met hun dikke auto in de file staan. Of van een goed gespekte bankrekening maar geen tijd om leuke dingen te doen. Voeg daaraan toe dat wij als welvarend land lekker hoog in de piramide van Maslow zitten en je hebt dé ingrediënten voor een zingevingscrisis. 

 

De piramide van Maslow gaat over de behoeften van de mens. Onderaan de piramide staan onze eerste levensbehoeften als eten, drinken en slapen. (veiligheid en zekerheid – Behoefte aan sociaal contact – Erkenning en waardering – zelfrealisatie). 

 

Pas als de onderste behoeften vervuld zijn is er ruimte om de volgende fase te realiseren. Als de top van de piramide is bereikt, zoals bij veel mensen in westerse landen, rijst de vraag: is dit het? Want… wat komt daarna? Zingeving is het antwoord. Onder zingeving vallen de volgende thema’s: zinvol leven, levenslust, idealen willen bereiken, vertrouwen hebben, accepteren, dankbaarheid en blijven leren. Hoe belangrijk is het kunnen geven van zin aan ons leven? Vrij belangrijk, blijkt uit onderzoek. Want het niet kunnen vervullen van deze behoefte kan leiden tot een lager zelfvertrouwen, psychosomatische klachten en gevoelens van burn-out en depressies. Of een existentiële crisis. Als we daar in grote getalen aan lijden is dat funest voor onze collectieve gezondheid.